Chaamse Hoenhaasjes in appelstroop karamel

 

Naturelle Look Photography - Chaamse Hoen b004 lr

 

 

Dit is een gerecht wat ik gemaakt heb tijdens de reportage (in opdracht voor Lekker Regionaal Product) van de Walnoothoeve in Chaam. Een salade met Chaamse hoen filet. Een oud streek ras wat daar samen met nog een 10-tal rassen wordt gefokt. Geen plofkip maar dieren die het fantastisch hebben en lekker kunnen scharrelen. Kijk maar op hun website, daar wordt je blij van.  Of beter nog ga er is langs en koop is een echte kip.

Als ik ergens een kookreportage maak, dan laat ik me graag verassen met wat er zoal voor handen is aan ingrediënten. Bij de Walnoothoeve hadden we natuurlijk kip, maar ze verkochten er ook appelstroop en bier uit de regio. Daar is dus deze salade geboren.

Kijk hier hoe ik samen met Geert van der Kaa van de Walnoothoeve deze salade bereid:

 

Chaamse Hoenhaasjes in appelstroop karamel

Prep Time: 30 minutes

Cook Time: 15 minutes

Total Time: 45 minutes

4 personen

Ingredients

  • Voor de marinade:
  • 800/1000gr kiphaasjes – 4 a 5 eetlepels appel of perenstroop – 3 eetlepels boter
  • 2 eetlepels gekneusde zwarte peperkorrels – 3 geperste teentjes knoflook – 1 theelepel zout
  • 3 eetlepels bruin bier.
  • Voor de dressing: 1 sjalotje of kleine ui fijn gesnipperd - circa 6 eetlepels zonnebloemolie –
  • 1 eetlepel franse mosterd – sap van 1 citroen – 1 eetlepel poedersuiker- peper en zout naar smaak
  • Voor de salade:
  • 2 grote appels (Jonagold) - 4 grote aardappelen vastkokend – slamelange: Rucola, Eikenbladsla, krulsla – Parmezaanse kaas in schijfjes – enkels zwarte olijven zonder pit

Instructions

  • De marinade: Smelt de stroop en boter in een pan en voeg dan de geperste knoflook, gekneusde peperkorrels, zout en bier toe. Meng dit goed door elkaar en laat dit afkoelen. Als de marinade afgekoeld is en nog vloeibaar. Voeg dan de kiphaasjes toe en meng dit goed onder de marinade. Laat dit minstens 1 a 2 uur marineren. Nog beter om het een dag van te voren te bereiden.
  • Dressing: Meng in een kom, de mosterd, citroensap, olie, poedersuiker, ui en zout/peper goed door elkaar. Vergeet niet te proeven!
  • Schil de appelen en aardappelen en snijd deze in kleine blokjes van circa 2 cm.
  • Kook de aardappeltjes bijna gaar in water, giet ze af en leg ze apart. Verhit een frituurpan met plantaardige olie op 180 gr. Haal de kiphaasjes uit de marinade en laat overtollige marinade eraf druppen. Zorg wel dat er een laagje marinade over het vlees zit. Frituur de aardappel en appelblokjes apart in circa 2 minuten goudbruin. Doe het zelfde met de kiphaasjes.
  • Verdeel per persoon op een groot bord de sla, aardappel en appelblokjes. Leg de kiphaasjes erbij.
  • Dressing, olijfjes en Parmezaanse kaas erover en klaar.
  • Eet smakelijk !!
  • [Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]
    Please follow and like us:

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *