Gefrituurde kokkels en mesheften

Naturelle Look Photography - Seafarm Tarbot d007

 

Nog eentje uit het archief van de Lekker Regionaal Product reportages. Dit gerecht is ook bij Seafarm gemaakt, samen met Adri Bout. Ik had de inspiratie van de Engelse Fish & Chips gekregen. Gefrituurde visje gewikkeld in een krantje, tenminste zo ging het vroeger. Een krantje mag niet meer. Schijnbaar was de inkt niet zo best. Maar het is wel leuk voor op de foto en voor één keertje moet dat kunnen. Ik maak hier gefrituurde kokkels en mesheften (scheermessen), maar is natuurlijk ook lekker met andere schelpdieren zoals mosselen, oesters of vis en garnalen. Wees creatief!

Naturelle Look Photography - Seafarm Tarbot a006Naturelle Look Photography - Seafarm Tarbot a004

Kijk hier voor een impressie van de bereiding:

Gefrituurde kokkels en mesheften

Prep Time: 30 minutes

Cook Time: 5 minutes

Total Time: 35 minutes

4 personen

Ingredients

  • Ingrediënten: Voor de mesheften
  • 1kg mesheften – 1ui - 3 tenen knoflook – 1 glas witte wijn – zwarte gemalen peper- 3 eetlepels (olijf)olie
  • paneermeel – 3 grote eieren – bloem
  • Ingrediënten: voor de Knoflookmayonaise:
  • 1 eierdooier- 1 eetlepel franse mosterd – 2 tenen knoflook geperst – zout en peper – sap van een halve citroen - circa 200 ml zonnebloemolie

Instructions

  • Bereidingen: Mesheften
  • Snijd ui en knoflook in fijn stukjes. Verhit de olie in een ruime pan en voeg de ui en knoflook toe.
  • Bak deze glazig. Voeg de wijn toe en breng dit aan de kook. Doe nu de mesheften erbij en kook ze kort tot ze uit hun schelp vallen. Haal de pan van het vuur en laat ze afkoelen.
  • Bereid ondertussen de knoflook mayonaise. Neem een diep bord en doe de eierdooier en de mosterd erin.
  • Mix beide door elkaar terwijl je langzaam de zonnebloemolie erbij giet/druppelt. Langzaam de olie toevoegen tot het gewenste hoeveelheid is bereikt. Meng de geperste knoflook, citroen, peper en zout erdoor.
  • De mesheften paneren:
  • Vul drie diepe borden; 1 met bloem, 1 met paneermeel en 1 met de 3 eieren. Klop de eieren door elkaar.
  • Doe de afgekoelde mesheften in een vergiet en droog/dep ze zoveel mogelijk droog.
  • In de volgende volgorde de mesheften paneren. Door de bloem, in het eimengsel en door het paneermeel. Zorg dat in alle 3 stappen de mesheften volledig bedekt zijn met bloem, eimengsel of paneermeel.
  • Doe dit bij alle mesheften. Verhit in een frituurpan de olie tot 180 graden. Zorg dat je een frituurpan hebt met een deksel. De mesheften kunnen nog wat vocht vasthouden. Het is mogelijk dat deze klappen!! Dus wees voorzichtig. Als de olie op temperatuur is, maximaal 5 tot 6 mesheften frituren. Vergeet je deksel er niet op te doen!! Haal de mesheften na circa 1 a 2 minuten uit de olie of wanneer ze goudbruin zijn. Leg ze op een bord met keukenpapier. Serveer samen met de knoflookmayonaise.
  • Eet smakelijk
  • [Totaal: 2    Gemiddelde: 4/5]
    Please follow and like us:

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *