Gegrilde Poussin a la Bompa

20150621_183150

 

Ik ben opgegroeid in een bourgondisch gezin. Eten en genieten was een van de 1e prioriteiten.
Bij ons thuis was een van de meest gestelde vraag “wat gaan we eten” en die van mij was meestal “wanneer kunnen we eten”. Het is bij mij er letterlijk en figuurlijk met de paplepel ingegoten. Met twee ouders die allebei zo heerlijk kunnen koken moet er echt wel wat van die culinaire creativiteit aan mijn DNA stok zijn blijven hangen. Ik ben ze daar ook erg dankbaar voor. Vanuit die nostalgische inspiratie zal ik regelmatig een recept plaatsen. En de eerste is er een van mijn vader “den Bompa”. Een echte Bourgondiër en levensgenieter.

Dit is een echt “Lazy Sunday” gerecht. Zomer of winter altijd lekker na bijvoorbeeld een lekkere bos of strandwandeling.  Ik geef nu het woord aan den Bompa voor het recept:20150621_182856

Ga naar een boer en vang vier kleine kippen en draai ze de nek…O sorry…soms vergeet ik dat de oorlog al lang voorbij is. Koop bij een poelier vier poussins/ coquelets (400 a 450 gram, Label Rouge of scharrelkip)

De marinade:

Neem een grote kom en giet daarin 250 cl olijfolie. Pers vier teentjes knoflook, 1 eetlepel Sambal (kan ook met verse Spaanse peper, uiteraard naar smaak. Denk aan de gevolgen de volgende dag! ) Grof zeezout naar smaak. 1 eetlepel oregano. Een goede scheut whisky (borrel).  Meng alle ingrediënten goed door elkaar en draai de kippetjes om en om door de marinade, vinden ze heerlijk. Doe ze in een plastic zak , goed afsluiten zodat ze niet weg lopen. Minstens een nacht of meer laten marineren.

Verwarm de oven op 225 gr. en laat de kipjes 10 minuten braden op deze temperatuur. Geen angst voor die hitte, want ze zijn verdoofd door de whisky. Na 10 minuten de oven op 180 stellen en 35 minuten laten braden (afhankelijk van het gewicht iets langer).

Daar kan men alles bij serveren; appelmoes, frietjes of aardappelpuree, salade. Nou keuze genoeg…laat je fantasie werken.

En dan: aanvallen en genieten!

Den Bompa

Gegrilde Poussin a la Bompa

Ingredients

  • Voor 4 personen
  • 250 cl olijfolie.
  • 4 teentjes geperste knoflook
  • 1 eetlepel Sambal (kan ook met verse Spaanse peper, uiteraard naar smaak.
  • grof zeezout naar smaak
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 borrel whisky

Instructions

  • De Marinade: (minstens 1 dag van te voren).
  • Neem een grote kom en voeg alle ingrediënten toe.
  • Meng alles goed door elkaar en draai de kippetjes om en om door de marinade.
  • Doe ze in een plastic zak, goed afsluiten en minstens een nacht of meer laten marineren.
  • Verwarm de oven op 225 gr. en laat de kipjes 10 minuten braden op deze temperatuur.
  • Na 10 minuten de oven op 180 stellen en 35 minuten laten braden (afhankelijk van het gewicht iets langer).
  • Daar kan men alles bij serveren; appelmoes, frietjes of aardappelpuree, salade. Nou keuze genoeg...laat je fantasie werken.
  • [Totaal: 7    Gemiddelde: 3.6/5]
    Please follow and like us:

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *