Kippenbouillon

 

20150607_174346

De soepdagen komen eraan!
Regen, wind, vallende bladeren en de kachel mag weer branden, gezellig!!

Ik krijg altijd zin om dan soep te maken. Heel het huis in een heerlijk geur dompelen van een sudderend potje genot. Het is vrij simpel te maken en iedereen kan het. Ik spreek niet over een pan met water en daar een pakje gedroogde groenten, vermicelli en een stapel met smaakversterkers en E-nummers in of een blik “met weet ik wat voor troep” erin. Daar ben ik allang mee gestopt. Ik kan het uit eigen ervaring vertellen dat al die kant en klare troep in de supermarkt niet goed voor je is. Zoek het maar is op; smaakversterkers E 621 en gistextract.
Maak zelf je bouillon, dan weet je wat er in zit en het is nog veel lekkerder ook.

Ik maak diverse bouillons van kip, rund, groenten, vis en zorg altijd dat ik voldoende op voorraad heb in mijn vriezer. Ik vries ze per halve liter in. Dat is makkelijk voor als je b.v. een saus moet maken maar ook als je zin hebt in een snel soepje.  Even 10 min in warm water leggen om te ontdooien, groenten snijden en aan de kook brengen.

In dit gerecht maak ik kippenbouillon. Deze maak ik altijd van boeren scharrelkip. Een kip die buiten kan lopen en goed voer krijgt. Geloof me dat proef je. Het belangrijkste vindt ik dat het dier een goed leven heeft. Je betaald iets meer, maar dan eet ik maar wat minder vlees.
Een goed merk is “Label Rouge” Uiteraard zijn er nog meerdere.

Dan is er voor de bouillon nog een belangrijk ingrediënt en dat is zout. Het zout wat ik trouwens overal in gebruik en dat al 20 jaar doe is “Keltisch Zeezout” Als je dit geproefd hebt, wil je niets anders meer. Dit zout is heerlijk! Het is zacht en brand niet zo als keukenzout. Het belangrijkste is dat het niet is bewerkt, zodat alles van mineralen nog aanwezig is.

Ik gebruik grof zeezout er is ook Fleur de Sel, dat is witter en fijner van structuur.
Keltisch zeezout wordt handmatig gewonnen volgens een traditionele, meer dan 2000 jaar oude Keltische methode in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk.  Wil je meer hier over weten of zout bestellen kijk dan op de website van Keltisch Zeezout.

En nu aan de slag met de kippenbouillon!!

Kippenbouillon

Prep Time: 10 minutes

Cook Time: 3 hours

Total Time: 3 hours, 10 minutes

Ingredients

  • 1 boeren scharrelkip van circa 1 a 1,5 kg
  • 3 ltr water
  • 1 prei
  • 1 grote ui
  • 6 tenen knoflook
  • 1 grote wortel
  • 3 stengels bleekselderie of 1/4 knolselderie
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel folie (niet gemalen)
  • 1/2 eetlepel vers geraspte noormuskaat
  • 1/2 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 3 eetlepels Keltisch Zeezout
  • 1 eetlepel Italiaanse gedroogde kruiden ( mag ook vers zijn: thijm, rozemarijn)

Instructions

  • Snijd alle groenten in grove stukken.
  • Neem een hoge pan en rooster de kruiden ( laurier, peperkorrels, foelie, nootmuskaat, Italiaanse kruiden) al roerend op een droge bodem voor een minuutje. Doe de olijfolie erbij en de groenten.
  • Roerbak dit voor 5 minuten en voeg dan de kip, water en het zeezout erbij.
  • Breng dit aan de kook en zet het dan op een sudderplaatje voor minstens 3 uur.
  • Kijk regelmatig even in de pot om water bij te vullen en proef tussendoor even.
  • Als de bouillon klaar is, laat hem dan helemaal afkoelen en plaats deze voor een nacht in de koelkast. Je kan dan makkelijk het vet er van boven af scheppen.
  • Haal de kip eruit en haal al het bruikbare vlees eraf.
  • Dit kan je ook in aparte porties voor diverse gerechten invriezen.
  • Eet smakelijk!!
  •  

     

     

     

    Please follow and like us:

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *