Ossenstaartsoep

IMG-20150712-WA0000

 

Zeg is.. heb je al is ossenstaartsoep (runderstaart soep) gegeten? Ja …en kwam dat uit een blik of een pak? Zat het toevallig in je kerstpakket of was het vers gemaakt?
Ik heb het zelf al is een keer geproefd uit blik en ik werd er niet echt blij van.
Wil je je wat meer weten over hoe, een industriële ossenstaartsoep wordt gemaakt? kijk dan hier naar een aflevering van Keuringsdienst van Waarde. Je zult er ook ontdekken dat het geen ossenstaart is maar runderstaart. Ossen zijn er niet zoveel meer, tenminste in Nederland dan.

Maar dat terzijde. Wil je echt genieten van een goeie Ossenstaartsoep, maak hem dan zelf!
Het stelt ook niet veel voor. Het is een kwestie van geduld en verse ingrediënten.
Alles in een pan en minimaal 4 uur laten trekken en wat ik heerlijk vindt, het hele huis ruikt ernaar. Meestal maak ik deze soep in het weekend op zaterdag en dan eten we hem zondag’s met wat brood en daarna een lekker dessertje.

Wat in deze soep niet mag ontbreken is “Madeira” Een sherry van het eiland Madeira, met een unieke smaak. Deze smaak maakt de ossenstaartsoep af. Je kan Madeira in bijna elke supermarkt kopen, weliswaar in kleine flesjes. Voor een grotere fles moet je ff langs de slijter.

Perfect gerecht om te maken bij wat druiliger weer.
Zoals ik het altijd noem “Soepweer”…

Kijk hier voor een impressie:

Ossenstaartsoep

Prep Time: 20 minutes

Cook Time: 4 hours

8 personen

Ingredients

  • Voor de bouillon:
  • 750 gram runderstaart/ossenstaart
  • 3 ltr water
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 grote wortel
  • 1/2 prei
  • 1 ui
  • 5 tenen knoflook
  • 1/4 knolselderie
  • 4 x kruidnagel
  • 4 x laurierblaadjes
  • 1 theelepel zwarte peper gemalen
  • 3 eetlepels grof zeezout
  • 1 eetlepel foelie (niet gemalen)
  • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel salie gedroogd of 2 verse blaadjes
  • Voor het bereiden tot ossenstaartsoep:
  • 2 tot 3 eetlepels tomatenpuree
  • 4 eetlepels Madeira en per portie 1 extra eetlepel Madeira

Instructions

  • Snijd alle groenten in grove stukken.
  • Neem een hoge kookpan van 3 ltr of meer. Voeg alle kruiden ( nootmuskaat, oregano, kruidnagel, laurier, zwarte peper, foelie, salie) in de pan en rooster ze even kort op een laag vuur. Zodra de geuren vrijkomen voeg je de olijfolie erbij en de grof gesneden groenten. Roerbak deze 2 minuten en voeg dan de runderstaart toe. Roerbak dit nog 5 minuten en doe dan het water en het zout erbij. Breng het geheel aan de kook en plaats dan de pan op een sudderplaat. Laat deze minimaal 4 uur trekken/sudderen. Kijk regelmatig of er water moet bijgevuld worden.
  • Als de bouillon voldoende heeft getrokken, laat je deze wat afkoelen en giet dan de bouillon door een grote zeef in een andere pan. Haal de runderstaart uit de zeef en haal het vlees van de botjes. Je kan de runderstaart ook heel laten. Je hebt het vlees nodig om later bij de soep te serveren. De groenten gaan niet meer in de soep.
  • Nu kan je het beste alles een nacht in de koeling plaatsen. Het vet wat op de bouillon drijft wordt hard en is dan makkelijk te verwijderen.
  • Verwijder het vet wat bovenop de bouillon ligt en breng de bouillon aan de kook. Voeg de tomatenpuree erbij en maak de soep verder op smaak met eventueel nog wat zout en peper.
  • Laat dit nog 5 minuten zachtjes doorkoken. Voeg nu de Madeira toe en klaar!
  • Serveer de fles Madeira erbij, dan kan ieder nog zelf bepalen of er meer Madeira bij mag.
  • Eet smakelijk!!
  • [Totaal: 1    Gemiddelde: 2/5]

     

     

     

     

    Please follow and like us:

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *