Shoarma Tartaartjes met Courgette Rosti

20150615_175640a

 

Wie heeft het niet gegeten, na een nachtje stappen. Een broodje shoarma, lekker met veel knoflooksaus erover. Ik ben zelf aan de stap gegaan eind jaren zeventig in mijn geboortestad Antwerpen. Daar waren in die tijd al enkele shoarmazaakjes. Naast een pak frieten met stoofvlees of een kip aan het spit van “t’Kiekenkot”. Was de shoarma een prettig alternatief.
Ik vond dat zo lekker dat ik eigenlijk al voor het stappen er eentje wou eten, maar dat bleek achteraf geen goed idee. Een gesprekje in een disco moest je van heel dichtbij houden.
Anders was je niet te verstaan. En aangezien er flinke ladingen met knoflooksaus werden verorbert bij een shoarmabroodje, waren het hele korte gesprekjes.
Vandaag de dag heb je in België en Nederland in bijna elk dorp of stad er eentje om de hoek zitten. Zelf shoarma maken doen we ook.  Je kan het kant en klaar gekruide vlees in de supermarkt kopen of alleen de kruiden. Maar ik ben nogal van zelf maken. Er zijn legio recepten van shoarmakruiden op internet te vinden. Na diversen uitgeprobeerd te hebben. Heb ik nu zelf mijn eigen mengsel gemaakt. En met dit shoarma mengsel heb ik een variant gemaakt. “de shoarma tartaar”. Heel erg lekker al zeg ik zelf. Ik heb er een courgette rösti bij gemaakt en een fris slaatje van paprika, bleekselderie en geraspte komkommer.

Kijk hier voor een impressie van de bereiding:

Shoarma Tartaartjes met Courgette Rosti

Ingredients

  • Voor 4 personen - Bereiding 1/2 uur
  • Shoarma kruiden: droog en gemalen
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel curry
  • 1 eetlepel komijn
  • 1/2 eetlepel cayennepeper
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel paprika
  • 1 eetlepel zout
  • 800 gram magere tartaar (gehakte biefstuk)
  • Voor de rösti:
  • 1 geraspte grote courgette of 2 kleintjes
  • 1 grote ui in ringen
  • Voor de sla:
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 1 komkommer geraspt
  • 3 bleekselderie stengels in stukjes
  • Peper, zout en olijfolie naar smaak
  • Voor de knoflooksaus:
  • 1/2 ltr yoghurt
  • 1 eetlepel oregano
  • sap van een halve limoen
  • 1 a 2 tenen knoflook geperst
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Instructions

  • Meng alle kruiden door elkaar om de shoarmakruiden te maken.
  • Meng dit door het tartaar vlees en maak er 4 grote of 8 kleine hamburgers van.
  • Doe de yoghurt, olijfolie, peper zout, knoflook, limoensap en oregano in een kom en meng dit goed door elkaar.
  • Bak de uienringen met olijfolie goudbruin in een pan en voeg daarbij de geraspte courgette.
  • Bak deze al roerend met de ui nog circa 10 minuten.
  • Doe wat olijfolie in een ander bakpan en bak de tartaartjes per zijde circa 7 min.
  • Zorg voor een lekker bruin korstje, maar laat het niet aanbranden.
  • Zet het vuur uit en laat ze nog circa 10 minuten rusten onder aluminium folie.
  • Bereid nu het slaatje. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en meng deze goed.
  • Eet smakelijk!!
  • [Totaal: 1    Gemiddelde: 4/5]

     

    Please follow and like us:

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *