Stoofpotje van Harder

20150420_181130-2

 

Vis!.. Met deze gedachte loopt bij sommige het water in de mond en andere beginnen spontaan te griezelen. Je lust het of niet. Dat is met alles zo. Maar er zijn toch best nog wat mensen die vis liever zien zwemmen dan dat hij op hun bord ligt.
Ik denk dat dit vaak te maken heeft met hoe de vis geserveerd werd in de kinderjaren.
Daar bouw je uiteraard veel op voor je latere leven. Als er weinig fantasie in moeders keuken was en alles gewoon in water werd gekookt, dan kan ik snappen dat het niet zo lekker was.
Sommige vissen hebben wat kruiden nodig en de meeste gaan super met een zuurtje.
Vis met boter is super! Perfecte partners. Vis bakken in boter is heerlijk, zeker met platvis zoals Tong, Pladijs of Schar. Vis stoven in boter is zalig, geloof me. Een heerlijke moot Kabeljauw of Zalm gestoofd met boter en een scheutje wijn…. njammie.. 🙂

Ik hou nogal van afwisseling en gelukkig heeft de viswinkel in mijn buurt regelmatig is een exotischer exemplaar liggen dan de zalm, kabeljauw, platvis enz…  Een voorbeeld wat vaker in de toonbank ligt is “Harder”. Een vis die meestal te zien is in de haven en langst de kustlijn. Een algen eter, die een beetje lijkt op paling in gedrag, maar ook een beetje in smaak. Ik vind het een kruising tussen Zeebaars en Paling qua structuur.

In dit gerecht maak ik een stoofpotje (uiteraard met boter) van Harder.

Pruttelpotje van Harder..lekker!

Stoofpotje van Harder

Ingredients

  • Voor 4 personen - bereiding 35 minuten
  • 1kg Harder of andere vis b.v kabeljauw
  • 1 halve prei
  • 2 tenen knoflook
  • 2 grote aardappelen in blokjes
  • 1 venkel in stukjes
  • 2 wortels in stukjes
  • 100gr boter
  • sap van halve citroen
  • 1 glas witte wijn
  • 100ml room of melk
  • peper zout en nootmuskaat naar smaak

Instructions

  • Snijd de prei, knoflook, venkel en wortel in stukjes en stoof deze 5 min in hoge pan samen met de aardappelblokjes in de boter.
  • Voeg de vis erbij en blus deze met de wijn en citroen.
  • Stoof alles gaar in circa 20 minuten.
  • Voeg de melk of de room peper, zout en nootmuskaat erbij en laat het nog 5 a 10 min pruttelen met het deksel van de pan.
  • Eet smakelijk!!
  • [Totaal: 1    Gemiddelde: 4/5]

     

    Please follow and like us:

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *