Vlaamse Appeltaart

Vlaamse Appeltaart ffProeve...

 

Ken je dat!?… Een fruitmand met iets teveel appels.
Als ze te lang liggen beginnen ze er iets minder uit te zien en dan worden ze niet zo snel meer opgegeten. Voor mij een teken om aan de slag te gaan. Want met wat oudere appels kan je lekkere dingen maken. Het simpelste is appelmoes of een appelcake. Cakebeslag wat appels met kaneel erin en klaar.
Of een appeltaart, ook erg lekker. Maar er is nog een versie waar ik helemaal dol op ben.

Het zal waarschijnlijk aan mijn roots liggen, maar een Vlaamse appeltaart is toch echt wel wat anders. Je moet er even tijd voor nemen, maar dan heb je ook wat. Wellicht ken je ze wel en heb je ze al gezien bij de Vlaamse bakker. Die fruittaartjes met appels, peren, aardbeien of ander vers fruit. Een heerlijk abrikozen gelei erover heen. Om zo je tanden in te zetten…mmmm. Kom we gaan aan de slag!!

Kijk hier de impressie van de bereiding:

Vlaamse Appeltaart

Ingredients

  • Voor 8 personen - bereiding: 3/4 uur - baktijd: 40 min
  • Het deeg:
  • 350 gr bloem
  • 150 gr boter
  • 100 gr poedersuiker
  • 2 geklutste eieren
  • een beetje zout
  • Banketbakkersroom:
  • 125 gr suiker
  • 30 gr maizena
  • 550 ml melk
  • 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille extract
  • 10 gr bloem
  • 15 gr boter
  • 6 eidooiers
  • 4 grote zoete appels
  • 4 eetlepels abrikozenjam

Instructions

  • Begin met het deeg te maken.
  • Zeef de bloem in een mengkom en voeg wat zout toe.
  • doe de boter erbij en kneed deze door de bloem.
  • Voeg de suiker en het geklutste ei.
  • Kneed een hiervan een zacht deeg.
  • Doe het deeg in plastic en leg het een 1/2 uurtje in de koelkast.
  • Terwijl je deeg opstijft kan je de banketbakkersroom klaar maken.
  • Klop de 6 eidooiers samen met de suiker tot deze wat bleek en romig is.
  • Zeef de maizena en de bloem erbij.
  • Doe melk en vanillestokje of vanille extract in een pan en breng deze tegen het kookpunt.
  • Giet de melk over het eimengsel en roer dit goed door elkaar.
  • Doe weer in de pan en breng het aan de kook.
  • Voeg de boter toe en laat het nog 2 minuten al roerend koken.
  • laat het nu afkoelen met een folie erover zodat er geen velvorming komt.
  • Schil de appels, deel ze in 4 parten en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de appels in dunne plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een ronde taartvorm van 23 cm en vet deze in met boter.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit iets groter dan de 23 cm van de taartvorm.
  • Verdeel het deeg in de taartvorm en zorg voor een rand van circa 3 cm hoog.
  • Leg er bakpapier op en droge bonen of een ander bak gewicht, wat het rijzen van het deeg tegen gaat.
  • Bak het deeg 10 minuten, haal het bakpapier met bonen eraf en laat het nog 5 minuten verder bakken. Het deeg moet wel licht van kleur blijven.
  • Haal het deeg uit de oven en verdeel de banketbakkersroom erover.
  • Verdeel daarover de appelschijfjes en plaats de taart weer in de oven.
  • Bak de taart verder af in 30 minuten.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Meng en verwarm ondertussen de abrikozenjam met een eetlepel water in een pannetje tot deze vloeibaar is.
  • Zeef de stukjes abrikoos eruit en verdeel de vloeibare jam over de taart.
  • Laat de taart helemaal afkoelen in de koeling en klaar!
  • Eet smakelijk!!
  • [Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

     

     

    Please follow and like us:

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *